7 Mayıs 2013 Salı

0. Burada ne olacak?

Geçen yıl Ağustos ayında evime gelen orkidenin geçen Şubat ayında çiçeklerini dökmesinin ve Mart sonunda yeni bir çiçek dalı çıkarmasından sonra bir cesaret geldi, indirimden yarı fiyatına çiçeksizinden ikinci bir orkide daha aldım. Üstüne bir de tropik ülke gezdim. Burada tarif edeceğim şeye başlamam için gerekli ortam oluştu diyebiliriz.

Orkide asri zamanın, global tüketim ve telif hakkı çağının çiçeği. Komşudan iki dal bir yaprak veya bir miktar tohum alıp çoğaltabildiğiniz kaktüs, sardunya veya afrika menekşesinin tersine orkideler son kullanıcının çoğaltmasına pek müsait olmayan, kopya korumalı bitkiler. Tohumları çimlendirmek veya kesilmiş parçaları yeni bir bitki haline getirebilmek için laboratuvar ortamına ihtiyaç var. Buna ek olarak, mağazada gördüğümüz hale gelebilmeleri için iklim kontrollü bir ortamda uzunca bir süre kalmaları, hatta -yumurta tavuğu hesabı- ışık ve sıcaklık oyunlarıyla zamanı şaşırmaları gerekiyor. Diğer taraftan, bir google araması size ev ortamında tohumların çimlendirilebildiği bilgisini verebiliyor.

Burada yazacağım şeyler, benim evde tohumdan orkide büyütme denemelerimin bir özeti olacak. İki motivasyonum var bunun için:
Birincisi, farklı birşeyler yetiştirme isteği. Mağazalarda bulunan orkidelerin çoğu, phalaenopsis melezleri. Ev ortamında daha rahat büyüyebilecek, çiçekleri uzun süre kalabilecek, nakliyeye uygun bitkiler bunlar. Bulunduğunuz yere bağlı olarak, dendrobium veya vanda melezlerini de bulabilirsiniz, ancak daha ötesi için bir araştırma kuruluşuna veya yurtdışına gitmeniz gerekiyor.

İkinci motivasyonum ise problem çözmek. Yapmayı planladığım ve laboratuvar gerektiren işlemlerin birçoğu için laboratuvarsız yöntemler bulunduğu birçok yerde yazılı. Ancak yöntemlerin bir kısmı yalan dolan, diğer bir kısmı da benim el becerime ya da mutfağımdaki araç-gereç setine pek uygun değil, dolayısiyle problemlerin kendi evrenimdeki çözümlerini bulmam gerekiyor. Petri kabı görmeyeli 17 yıl olmuş, ev işi çözümlerimin kalitesini zamanla göreceğiz.

Bu çalışmayı çiçekler görene kadar devam ettirebilmek istiyorum ama şu satırları okuduğunuz ortamın -büyütme ortamımı küf basması sonrasında- beş günümün hikayesi haline dönüşmesi de pek olası. Terminoloji veya tarif hatası olabilir; herhangi bir biyolojik konuda lise seviyesinin üstünde eğitimim yok, İngilizce kaynaklardan okuduğum şeylerin özetini şuraya Türkçe yazıyorum. Şimdilik okuduğunuz şeyleri çok ciddiye almayın. Hava da güzel bu aralar, gezin eğlenin.

2 yorum:

  1. Yazinin devamini bekliyoruz halen. Sonuc hakkinda bilgilendirmediniz bizi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında yeni bir bilgi yok diyebilirim.

      Elimde sadece iki kök d. draconis kaldı, onların çiçek açması en erken 2-3 yıl olur, daha fazla da olabilir; dendrobium bakımı konusunda çok iyi değilim.

      İşin külfeti nedeniyle bir daha tohum ekme girişimim olmadı.

      Sil