7 Mayıs 2013 Salı

Tedarik süreci

Tohumlar: İşin en kolay kısmı bu. İnternetten küçük ama yeterince büyük miktarlarda satın almak mümkün. Üstelik . Diğer taraftan, tohumla başlamak fotoğraftaki o kocaman ve güzel çiçekli, hızlı büyüyen çeşidi evde yetiştirememenizi garanti ediyor, zira onlar doku kültürü veya uygun şekilde bölme yoluyla çoğaltılıyorlar. eBay'den iki alana bir bedava şekilde tohumların siparişten bir hafta sonra gelmesi: 16 USD.

Sarf malzemeleri: En büyük problem, kimyasalların toptan satılması. Tüm süreçte tüketeceğim agar 30 gram kadar, ancak birçok yer kiloyla satıyor. Besiyerine büyüme hormonu katmak da böyle bir nedenden mümkün değil zira raf ömrü kısa olan bu tür maddeleri saksı değil tarla boyu satıyorlar. Toptan almamın karlı olduğu tek ürün oksijenli su oldu (litresi beş lira).

Domates suyuna muz doğrayıp üstüne tohum ekmenin mümkün olduğunu yazan bloglar var. Diğer taraftan, lab işi besiyerlerinin ev yapımı bu agarlı kokteyllerden daha etkili ve besleyici olduğu yazıyor. Yurtdışından hazır besi ortamı getirtmenin nakliye masrafı problemi var, gümrük probleminin olmadığını varsayarsak. 27 gram ağırlığındaki bir litrelik besiyeri karışımının kendisi 2.40 nakliyesi 120 USD olarak görünüyordu. 'Nakliye fiyatlarında hata mı var?' diye 1 Mayıs'da sordum, 2 Mayıs günü 'İstediklerinizi yazın, size bir fiyat çıkarayım' diye cevap geldi. İstediklerimi aynı gün yazdım, 7 Mayıs akşamı itibariyle arayan soran yok. Sanırım uğraşmak bile kurtarmıyor.

Araçlar: An itibariyle satın aldığım en pahalı şey, 120 liralık pH metre oldu. pH kağıtları, tamsayı pH değerleri cinsinden hassas, ancak biraz daha hassas birşeye ihtiyacım olacağı için bir pH metre aldım. Umarım elektrodunu bozmadan en az bir yıl kullanırım. Daha kompakt olması nedeniyle büyütme kabı olarak Magenta GA-7 almayı isterdi gönül, ama konserve kavanozu on kat daha ucuz. Birkaç konserve kavanozum, birkaç tane de petri kabım var, ancak petri kapları çok b.ktan çıktı, kapanabilmesi için kenarlarını eğelemek zorunda kaldım. Ben lisedeyken böyle değildi sanki. Büyük ihtimalle cam kumbarasına gidecekler.

Evdeki daha önceden başka birşey için kullandığım kavanozla bir düdüklü tencere sterilizasyonu denemesi yaptım, sonuç çok başarılı değil. Başka yerlerde de kapakların birkaç kullanımda bozulduğu yazılmış, ilk denememi sıfır kavanozlarla yapıyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder